Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılması son günlerde oldukça fazla gündeme gelmektedir. Yeni vatandaşlık kanunu, “göçmen olarak kabul edilen kişiler” ibaresi ile özel durumlarda Türk vatandaşlığını kazanabilecek yabancılar arasında 403 sayılı Kanun kapsamına girmeyen göçmenleri de kapsıyor. 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 3. Maddesi bu yönetmeliğin uygulama kapsamını belirlemiştir. Ülkemiz kanunlarında “göç” kelimesinin anlamının anlaşılması oldukça önemlidir. Buradaki G maddesinde; “Göçmenler: Türkiye’ye yerleşmek amacıyla tek tek veya toplu olarak gelen ve 5543 sayılı İskân Kanunu kapsamında göçmen olarak kabul edilen Türk asıllı ve Türk kültürüne mensup kişiler” ibaresi yer almaktadır.
Diğer Göçmenlik Durumları Nelerdir?
Diğer göçmenlik durumları da aşağıda belirtilecektir;
• Serbest göçmenler: Türkiye’ye yerleşmek amacıyla bireysel veya toplu olarak gelen ve devlet tarafından iskân edilmek istememek kaydıyla ülkeye kabul edilen Türk asıllı ve Türk kültürüne bağlı kişileri,
• Göç ve iskân: Özel kanunlarla yurt dışından getirilen ve bu kanun hükümlerine göre taşınmaz mal sunarak iskân edilen Türk asıllı ve Türk kültürü ile ilgili kişileri,
• Bireysel göçmen: Türk kültürüne bağlı kalarak ülkemize aile kurmak amacıyla gelen Türk asıllı kişiyi,
• Toplu göç: İki ülke arasındaki anlaşmaya göre Türk asıllı ve Türk kültürüne bağlı bu aileler toplu olarak ülkemize yerleşmişlerdir.
Yönetmeliğin aşağıdaki maddelerinde Türk vatandaşlığının özel olarak kazanılması için gerekli belge ve işlemlerden bahsedilmiştir. Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılması oldukça çetrefilli bir süreçtir.
Madde 21 – (1) 5543 sayılı İskân Kanunu kapsamında göçmen olarak kabul edilen kişilerin vatandaşlık dosyaları İl Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü tarafından derlenir ve ilgili bakanlıklara gönderilir. Bir kişi Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılması son günlerde oldukça fazla gündeme gelmektedir.
Göçmenlerin Türk Vatandaşlığı Kazanması Neye Bağlıdır?
Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılması kanunlara bağlıdır. 2006 tarihli 5543 sayılı İskân Yasası, hangi yabancıların “göçmen” statüsü alacağını düzenlemektedir. İskân Kanunu, göçmenlerin Türk vatandaşlığını kazanmalarına ilişkin şart ve usulleri de düzenlemektedir. Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılması kanunlar kapsamında olur. Böylelikle işlemler kanun yoluyla gerçekleşir.
Türk Soylu Ne Demek
Türk hukukunun çeşitli yasal hükümlerinde “Türk insanı”, “Türk vatandaşı”, “Türk yabancıları” gibi kavramlara rastlanmaktadır. Ancak mevzuatta “Türk soyu” veya “Türk soyluluğu” tanımlanmadığı gibi, “Türk soyluluğunun” neye göre belirleneceği de açıklığa kavuşturulmamıştır. Bunun için kimin Türk asıllı olduğuna yetkili makamlar karar verir.
Vatandaşlık, birey ile devlet arasındaki hukuki bağı ifade ederken; milliyet ve soy gibi kavramlar, teknik olarak hukuka aykırı ve ırk, din, dil, kültür gibi unsurları kapsayan sosyolojik kavramlardır. Bu nedenle Türk soyluları belirlenirken net bir kriter yoktur. “Türk soyu” sosyolojik bir olgudur. Bu davanın kararında tarafların adı, dili, doğum yeri, ikamet yeri, önemli belgeleri, nüfus kayıtları gibi birçok faktör rol oynamaktadır. Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılması oldukça popüler bir süreçtir.
2527 Sayılı Kanun’dan yararlanabilmek için Türk soyu gerekli bir koşul olmakla birlikte yeterli değildir. Göçün hem siyasi hem de ekonomik önemi olduğundan, kimin Türk soylusu sayılacağına yetkili makamların karar vermesi gerekir. Türk kökeni toplumsal bir olgu olduğu için onu tanımlamak yanlıştır. Doktrinde Türk asıllı yabancı kavramına ilişkin bazı tanımlara yer verilmiş, ancak bu tanımlarda “Türk asıllı” statüsünün belirlenmesine ilişkin net bir dayanak bulunmamaktadır.
Vatandaşlık İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Türk soyundan gelen göçmenlerin Türk vatandaşlığı başvurularında Özel Türk Vatandaşlığı Edinimi adı verilen KDV-4 başvuru formu kullanılmaktadır. Başvuruda istenen tüm belgeler aşağıdaki gibidir;
- KDV-4 Özel Türk Vatandaşlığı Başvuru Formu.
- İki adet makine tarafından okunabilen biyometrik fotoğraf, 50 x 60, beyaz arka plan, desensiz, ICAO tarafından belirlenen fotoğraf standartlarına uygun.
- Kişinin hangi ülkenin vatandaşı olduğunu ve başvuru sahibi vatansız ise – mümkünse – ilgili belgelerin de eklenmesi gerekmektedir.
- Kişinin medeni durum belgeleri ve durumuna göre diğer belgeler. Evliyseniz evlilik cüzdanı, boşanmışsanız boşanma belgesi, dul iseniz eşinizin ölüm belgesini ekleyin.
- Belgeye ayrıca doğum belgesi veya doğum belgesi örneği gibi kişinin kimliğini gösteren bir belge eşlik etmelidir. Ayrıca, kişi evli ise, eş ve çocukların aile ilişkisini kanıtlayan nüfus cüzdanı veya benzeri belgenin bir örneğini ekleyin.