Telefon Numarsı

0531 881 31 60

Edit

İkamet Şartına Bağlı Olarak Yeniden Türk Vatandaşlığına Kazanılması

İkamet Şartına Bağlı Olarak Yeniden Türk Vatandaşlığına Kazanılması

İkamet şartına bağlı olarak yeniden Türk vatandaşlığına kazanılması oldukça merak konusudur. Türk vatandaşlığını geri kazanma sürecinde ilk seçenek olan ikamet şartı aranmadan başvuruyu inceleyelim. Kanun’un 13. maddesine göre Türk vatandaşlığı, yetkili makamların kararı veya seçme hakkının kullanılması veya kullanılması yoluyla kazanılabilir. Aynı şekilde Kanunun 43’üncü maddesinde belirtilen kişiler, yani yetkili makamların kararı ile Türk vatandaşlığına başvurabilecek kişiler şunlardır:
• İzin nedeniyle Türk vatandaşlığını kaybedenler
• Ailevi nedenlerle kendi isteği dışında Türk vatandaşlığını kaybedenler ile 18 yaşını (yetişkin) izleyen üç yıl içinde seçme hakkını kullanmamış olan kişiler.
5901 Sayılı Kanun’un 27. maddesine göre Türk vatandaşlığını kaybeden anne veya babanın talepleri ile karşı tarafın kabul etmesi halinde çocukları da onlarla birlikte Türk vatandaşlığını kaybeder. Aksi takdirde hâkim kararına göre işlem yapılır. İzinle birlikte Türk vatandaşlığını kaybeden ebeveynlerin çocukları da Türk vatandaşlığını kaybetmiştir. Vatandaşlığın kaybı çocuğu vatansız hale getirecekse bu hüküm uygulanmaz. İkamet şartına bağlı olarak yeniden Türk vatandaşlığına kazanılması hukuki işlemler mümkündür. Bunun için sitemizden yararlanabilirsiniz.
Bu kişilerin Türk vatandaşlığına geçmeleri için ulusal güvenliğe engel teşkil edecek bir durumlarının olmaması kaydıyla Türkiye’de ikamet etmelerine gerek yoktur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını geri kazanma başvurusu, başvuranın ikamet ettiği yerin en büyük idari makamına yapılır. Yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerine (Türk konsoloslukları, Türk büyükelçilikleri) sunulur. Bakanlığın kararına göre Türkiye’de ikamet etmeden Türk vatandaşlığını geri alabilirler. İkamet şartına bağlı olarak yeniden Türk vatandaşlığına kazanılması çetrefilli bir süreçtir.
Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak için ikinci seçenek olan üç yıl Türkiye’de yaşamak şartıyla yapılan başvuruya bir göz atalım. Öte yandan, kanunun 14. maddesi kapsamındaki kişiler, milli güvenliğe engel teşkil eden bir durumu bulunmamak ve üç yıl Türkiye’de ikamet etmek kaydıyla Türk vatandaşlığını geri alabilirler.

Süreç Nasıl İşliyor

Kişilerden Türk vatandaşlığını ne zaman ve neden kaybettiklerini, dosya numaralarını, bilip bilmediklerini ve başka bir ülkenin vatandaşlığını kazanıp kazanmadıklarını belirten dilekçeler alın. Kişi Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra medeni durumunu değiştirirse, ilgili belgelerin de dilekçeye eklenmesi gerekir.
Türk vatandaşlığını geri kazanmak isteyenler için hazırlanan evrakları kontrol edip eksiklikleri tamamladıktan sonra Valilik veya varsa konsolosluğun görüşünü de belirterek İçişleri Bakanlığına gönderiyoruz. Yapılan değerlendirme ve araştırma sonucunda İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlığını geri almak isteyen şahsı onaylamış, İçişleri Bakanlığı’na ve Başbakanlık makamlarına Türk vatandaşlığını kabul etmesi yönünde öneride bulunmuştur.
Statüsü uygun görülmeyenlerin yeniden vatandaşlığa alınma başvuruları reddedilir. İkamet şartına bağlı olarak yeniden Türk vatandaşlığına kazanılması birçok etmene bağlıdır. sitemizden kolayca bilgi edinerek mümkündür
Vatandaşlığa alma süreciyle ilgili karar başvuru sahibine, başvuru sahibine ve başvuru makamına bildirilecektir. Türk vatandaşlığına geçenlerin nüfus kütüklerindeki eski kayıtları da restore edildi.
Türk vatandaşlığını herhangi bir nedenle kaybeden ve benim makalemde kaydı yaptırmayanlar Türk vatandaşlığını yeniden kazanırlarsa, bu kişiler Türk vatandaşlığını kaybettikleri gün ana, baba ve Kardeşin kayıtlı olduğu aile, kayıtlı değilse yönetim biriminin son hanesinde bir sonraki aileye kayıtlıdır. Daha sonra nüfus olayları kayıtlarına geçirilmiştir. İkamet Şartına bağlı olarak yeniden Türk vatandaşlığına kazanılması pek çok oluşuma bağlı olarak gerçekleşir.
Anne veya babanın Türk vatandaşlığından çıkma izni vermesinden önce doğan ve hane kütüğüne kayıtlı olmayan çocuklar, anne veya babanın sicili kapalı ise aileye kaydedilir. Kayıt işleminin ardından çocukların çıkış iznine ilişkin işlemler hakkında bakanlığa bilgi verilecek. Kayıtlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılır ve velilerin durumuna göre izin alınır.

Hukuki Süreç

Hukuk terimleriyle, “beş yıllık ikamet koşullarını elde eden vatandaşlardır.’’ 5 yıllık ikamet şartı bu şekilde vatandaşlık almanın şartlarından sadece bir tanesidir. Türkiye’de 5 yıl kesintisiz ikamet süresi boyunca mevzuatta belirtilen diğer şartların sağlanması ve gerekli belgelerin yetkililere ibraz edilmesi gerekmektedir.
5 yıllık ikamet süresince alınan ikamet izni türünün vatandaşlığa uygun olması son derece önemlidir. Örneğin; turist ikamet izni ve öğrenci ikamet izni alma süresinin, bu şekilde elde edilen vatandaşlık için 5 yıllık kesintisiz ikamet süresinden sayılmaz. Ayrıca bu şekilde vatandaşlık almak isteyen yabancıların genel sağlık ve kamu güvenliğini tehdit etmemesi, mülakatta vatandaşlık almaya uygun görülmesi, istenen belgelerin doğru ve zamanında teslim edilmesi gerekmektedir. sitemizden bilgi edinmek için tıklayabilirsiniz
Bu uygulama ile yabancının Türkiye’de kalış süresini, kanuna uygun olarak geçirilip geçirilmediğini ve ikamet izni türünün vatandaşlığa uygun olup olmadığını kontrol etmek mümkündür. 5 yıllık ikamet şartını sağlayan yabancı, ikamet ettiği ilin Nüfus Müdürlüğüne başvurarak vatandaşlık başvurusunda bulunur.
Başvuru sonrasında herhangi bir belge kaybolmamış ise süreç başlar. Güvenlik soruşturması ve mülakat aşamasını geçen şahsa Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla Türk vatandaşlığı verildi. İkamet Şartına Bağlı Olarak Yeniden Türk Vatandaşlığına Kazanılması işlemleri bu etmenler neticesinde tamamlanır.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Yorum yapın

Our Head Attorney
Willaim Henderson

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.