Gerekli belgeler toplandıktan sonra geçerli Turkuaz kart başvurusu yapılmalıdır.
TURKUAZ KART BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
*Turkuaz kart başvurusu , yurtiçinde doğrudan sistemden yurtdışında ise vatandaşı olduğu ya da resmen bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilcilikleri tarafından yapılır .
*Yurtdışında yapılan başvuruya ait belgeler Türk dış temsilcilikleri tarafından elektronik ortamla bakanlığa iletilir .
*Türkiye de yasal olarak bulunan yabancı , yabancı kimlik numarası ile doğrudan kendisi başvuru yapabilir.
*Turkuaz kart başvurusunu yurtiçi , yurtdışı farketmeksizin yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilir.
*Turkuaz kart başvurusu sırasında yabancı ve yakınına ilişkin genel müdürlükçe bilgi ve belgelerin sisteme girilmesiyle başvuru tamamlanır.
TURKUAZ KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR ?
Başvuru turkuaz karta özel bir sistem üzerinden online olarak yapılmaktadır. Gerekli evraklar toplanır başvurunun hukuki gerekçesi oluşturulur ve sistem üzerinden belgeler sisteme yüklenerek gönderilir . Başvuru bu şekilde tamamlanmış olur. Turkuaz kart yabancı tarafından bizzat yapılabilir ya da yabancı adına bu konuda yetkilendirdiği avukatı yapabilir. Bu durum yurtiçi , yurtdışı farketmeksizin geçerlidir. Sürecin avukat takibinde yapılması olası aksaklıkların giderilmesi için önemlidir.
TURKUAZ KART SAHİBİ YAKINI İKAMET BAŞVURUSU
Turkuaz kart sahibi yakını başvurusu ,turkuaz kart başvurusu ile aynı zamanda yapılmalıdır. Eğer asıl turkuaz kart başvurusu yurtdışından yapılmışsa ve başvuruda yakınlara dair bilgi yoksa bu durum ile ilgili yabancının Türkiye”ye giriş yaptırdığı tarihten itibaren 90 gün içerisinde turkuaz kart sahibi yakını başvurusu yapması gerekmektedir.
90 gün diye belirtilen süre vize veya muafiyet süresi 90 günden önce sona eriyorsa bu durumda 90 gün üst sınır değil, vize veya muafiyet süresinin bitiş tarihi dikkate alınacaktır. Bu süre içerisinde turkuaz kart sahibi yakını başvurusunu yapması gerekmektedir.
DİKKAT:
Turkuaz kart sahibi yakını olan kişiler ; Turkuaz kart sahibinin eşi ve altsoyunu kapsar .Başvuru sırasında bu kişilerden evlilik cüzdanı ve velayet ilişkisi veya bakmakla yükümlü olduğuna dair bu durumu ispatlayacak belgeler istenilir.
Bakanlık söz konusu yabancı ile ilgili olarak bazı kurum ve kuruluşlardan görüş isteminde bulunur. İstenilen görüş en geç 15 günlük süre zarfında bakanlığa bildirilir. Bu merciler gerekli görürse 15 günlük ek süre istemi yapabilirler.
Eğer ilgili kurum veya kuruluş 15 gün içerisinde görüş bildirmezse veya ek süre talep etmiş ve görüş bildirmemişse, olumlu görüş bildirmiş olarak kabul edilir. Yabancının milli güvenlik ve kamu düzenini bozma halleri bu kuralın istisnasıdır.