Turkuaz kart başvurusunun değerlendirilmesinde uluslararası işgücü politikası doğrultusunda genel müdürlükçe belirlenen puanlama sistemi kullanılmaktadır.
Bu sisteme göre yeterli puan alan yabancılar , Turkuaz kart sahibi olabilir. Puanlama sisteminin olduğu göz önünde bulundurularak başvuru öncesinde gerekli hukuki zemin oluşturulmalı, evraklar eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Aksi halde puanlama sisteminde yeterli puanlar alınamaz.
“ Turkuaz kart kimlere verilir ? “ kısmında bahsedilen özelliklere sahip yabancıların ellerindeki evraklar puanlama sistemine dahil edilir. Eğitim görmeye devam eden yabancı ya da niteliksel iş gücüne sahip yabancılar için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş talep edilir.
Genel müdürlüğün belirlediği bazı kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibi yabancılar için uygunluk belgesi verebilir. Uygunluk belgesinin alınması başvurunun değerlendirilmesi aşamasında tek başına kişiye Turkuaz kart kazanma hakkı tanımaz.
Puanlama sistemi , hukuk sistemi bakımından oldukça detaylı bir yöntemdir .Konuya ilişkin yargı kararları,yerleşik idare teammülleri önemlidir. Turkuaz kart başvurusu tamamen puanlama sisteminin detayları göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Puanlama sisteminde yeterli puan alan başvurular olumlu değerlendirilir.
UYGUNLUK BELGESİ NEDİR ?
Turkuaz kart verilmeye uygun görülen nitelikli yabancılar için genel müdürlükçe belirlenen ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından uygunluk belgesi düzenlenir . Uygunluk belgesinin şekli ve içeriği her bir yabancı grup için ayrı ayrı düzenlenir ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından görüşler alınır ve genel müdürlükçe hazırlanır. Genel Müdürlük uygunluk belgesi düzenlenmesi bakımından ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını belirlemeye , değiştirmeye veya bunlara yenilerini eklemeye yetkilidir. Uygunluk belgesinin olması Turkuaz kart başvurusunun olumlu değerlendirilmesine yönelik tek başına bir hak sağlamaz.
TURKUAZ KART BAŞVURUSUNUN KABUL EDİLMESİ
Turkuaz kart başvurusu kabul edildiği zaman ilk 3 yıl geçiş süresi olarak tanımlanır. Bu geçiş süresi içerisinde ilgili yabancının yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerin tamamı takibi alınması için bir uzman görevlendirilir. Bu uzman , yabancının faaliyetlerini ve taahhütlerini yerine getirip getirmediğini inceler. Görevlendirilen uzman tarafından, on ikişer aylık dönemler halinde rapor hazırlanır. Turkuaz kart sahibi yabancı, rapor için ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgeyi talep edilmesinin üzerinden 15 günlük süre içerisinde bakanlığa sunmak zorundadır. Uzman raporu doğrultusunda , bir takım eksiklikler olduğu tespit edilen yabancıya bu eksiği giderebilmesi için 3 aylık süre verilir. Verilen süre içerisinde eksiklik giderilmezse kartın iptaline karar verilir.
GEÇİŞ SÜRESİ KAYDININ KALDIRILMASI :
Bahsedilen 3 yıllık geçiş süresinin kaldırılabilmesi için başvuru yapılması gerekmektedir Sürenin dolmasına 180 gün kala başvuruda bulunulması gerekmektedir .
3 yıllık geçiş süresi dolmadan bu geçiş süresi kaydının sona ermesi talebi yapılmazsa Turkuaz kart geçersiz hale gelir.
Yabancı, sürenin dolmasına yakın kaydın kaldırılması talebinde bulunur ve Turkuaz kart süresiz hale gelir , önceden belirtilen hak ve yükümlülükler artık süresiz olarak yabancı üzerinde sonuçlanmış olur.
Anlatılan bu süreç kendi içerisinde farklı hukuki detaylar içerir. Sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanabilmesi için deneyimli ve uzman avukatlarla çalışılması gerekmektedir. Başvuru sırasında ve sonrasındaki süreçte birçok aşama ve detay bulunmaktadır. Tüm bu detaylara hakim bir uzman avukat tarafından yürütülmesi önemlidir.
TURKUAZ KART BAŞVURUSUNUN REDDEDİLMESİ
Yapılan değerlendirmeler sonucunda yabancının Turkuaz kart başvurusu reddedilebilir.
Genel olarak Red sebepleri :
- Bakanlığın belirlediği değerlendirme ölçütlerini karşılamamak
- Uluslararası işgücü politikasına aykırı olmak
- Sahte veya aldatıcı bilgi ve belgelerle başvuru yapmak
- Yabancı istihdamına ilişkin öne sürülen gerekçenin yeterli görülmemesi
- Mevzuata göre sadece Türk vatandaşlarının yapabileceği iş ve meslek için başvuru yapmak
- 6458 sayılı yabancılar ve uluslararası Koruma Kanunu uyarınca Türkiye’ye girişi yasak olmasına rağmen başvuru yapmak
- Türk kamu düzeni ve güvenliği veya genel sağlık açısından ilgili yabancı için Türkiye’de çalışmasında sakınca görülmüş olması
- Dışişleri Bakanlığının uygun görüşü olması hariç , Türkiye Cumhuriyeti’nin tanımadığı veya diplomatik ilişkisinin bulunmadığı ülke vatandaşı olmak
- Kanuni süre içerisinde başvuru yapmamak veya eksiklerini tamamlamamak
Bu durumlarda Turkuaz kart başvurusu reddedilmektedir. olumsuz cevaplanması adına başvuru öncesinde tüm bu süreç dikkate alınmalıdır.